Dorpen van Ierapetra
 
Ierapetra is het ideale startpunt om allerlei verschillende soorten excursies te maken in de provincie.
 
Het landschap verandert continu, Op de ene plek is het ruw en rotsachtig, op de andere weer glooiend en begroeid.
Vanaf het Selakano bos in Males tot aan de kust, vanaf de in het westen gelegen dorpen Myrtos en Gra Lygia tot aan de in het oosten gelegen dorpen Koutsounari en Ferma,vanaf de dorpen Anatoly, Makrylia, Episkopi tot aan de noordelijker gelegen dorpen Kavousi en Pano Chorio kan de bezoeker de traditionele sfeer en levensstijl van het onverstoorde Kreta ontdekken.Olijfbomen, Sinaasappelgaarden, wijngaarden en moestuinen.
Oude stenen boerderijen, kloosters en dorpen staan genageld op bergranden, kastelen en kapellen uit vroegere tijden die in vergetelheid geraakt zijn staan op steile bergwanden.
Reusachtige rotsen langs de kust die soms stranden afsluiten, maar er zijn natuurlijk ook eindeloos veel zand of kiezel stranden.
 
ANATOLI
Bijna 14km van Ierapetra ligt het prachtige dorpje Anatoli, de bloesems van de pijnbomen en amandelbomen staan in maart in volle bloei, waardoor het dorp een totaal ander gezicht krijgt.
Het dorp ligt op ongeveer 640 meter hoogte en de rit door de bergen hiernaartoe is werkelijk de moeite waard.
 
EPISKOPI
Het dorpje Episkopi ligt ongeveer 7km ten noorden van Ierapetra. Er staat in dit dorp o.a. een Byzantijnse kerk die door zijn architectuur erg interessant is,
Deze kerk staat aan de oostkant van het dorpsplein en is genaamd Agios Georgios.
 
GRA LYGIA
Gra Lygia ligt 4,5km ten westen van Ierapetra in het kust gebied, in 1966 begon hier de groei van produktie vanuit de broeikassen, vandaag de dag is dit de grootste inkomstenbron voor de inwoners van dit gebied.
 
KALAMAFKA
Het dorp Kalamafka ligt 11km noordwest van Ierapetra. De ligging van dit dorp is indrukwekkend omdat het op een bergrand is gebouwd.
Het dorp staat ook bekend om haar natuurlijke schoonheden; bomen, olijfbomen en beekjes.
De kapel van Timios Stauros staat boven op de berg, vanuit dit punt kunt U zowel de noord als de zuid-kant van Kreta zien.
 
KAVOUSI
Het dorp Kavousi is gelegen aan de noordkust van Ierapetra, en is het meest oostelijke dorp van het gebied.
Het ligt 19 kilometer van Ierapetra, gebouwd aan de voet van de heuvel “ Afentis” op 140 meter…
 
KOUTSOUNARI
Koutsounari, een kustdorp, 10,5 kilometer ten oosten van Ierapetra
Langs Koutsounari ligt een van de langste en mooiste stranden van Ierapetra (long beach).
 
MALES
Het dorp Males ligt 22km ten noordwesten van Ierapetra. In vroegere tijden noemde men dit dorp Malla.
Malla was een zelfstandige dorp, in een oude inscriptie las men dat er ooit een vete is geweest tussen Malla en Lyttos rond 300 voor Christus.
Tijdens de keynesiaanse bezetting was Malles de grootste stad van de provincie Ierapetra. Het gebied rondom Males bevat erg interessante Byzantijnse kerken en kloosters.
 
MITHI
Het dorp Mithi ligt 20km ten oosten van Ierapetra, via de weg naar Mirtos.
 
MYRTOS
Myrtos is een kustdorp, gelegen in het westen van het Ierapetra gebied. 14,5km oostenlijk van Ierapetra vind U dit dorpje.
 
PAHIA AMMOS
Het kustgebied van Pahia Ammos ligt op Uw weg van Ierapetra richting Agios Nikolaos. Er is een zandstrand op 20 meter van het dorp en het wordt er beschouwt als een rustig familie oord.
Pahia Ammos ligt 15km ten noorden van Ierapetra en heeft zeer interessante kapellen, hier vindt U ook het klooster van Faneromeni.
 

VIANIA
Viania ligt 4km noordoostelijk van Ierapetra en vanaf dit dorp heeft U een schitterend uitzicht over de stad Ierapetra en omgeving.

Boven aan de berg op een plek genaamd “Viani” was ooit een toren, deze venitiaanse uitkijkpost was de basis van de operaties die de revolutionalisten tegen de Turkse strijdmacht hielden.
 
BACK TO TOP
 
 
 
 
 
Copyright 2002-2003 - Ierapetra Net Team