Chrissi Eiland
Chrissi of Gaidouronisi (ezelseiland) is een van de 81 onbewoonde eilanden van Kreta. De inwoners van Ierapetra noemen Chrissi simpelweg “het eiland”, door de loop der jaren hebben de inwoners van Ierapetra een zeer speciale band met dit kleine eiland gekregen..
 
Chrissi ligt 8km uit de kust van Ierapetra in de Libische zee.
Ze is totaal vlak en bestaat uit vulkanisch gesteente en rots, prachtige witte stranden, duinen, en schilderachtige riffen die met schelpen bedekt zijn.
 

Het eiland is ongeveer 5km lang en tot ca. 1km breed.

De gemiddelde hoogte bedraagt 10 meter, het hoogste punt ligt in het oosten en ligt 31 meter boven de zeespiegel , deze heuvel is genaamd Kefala en vanaf hier kan men het hele eiland overzien waaronder ook het Libische cederwoud.

Dit is het enigste natuurlijke cederwoud in heel Europa.

De dichtheid bedraagt ca. 28 stuks per hectare met een gemiddelde leeftijd van 200 jaar.


 
Aan de westzijde van het eiland staat een kerkje vernoemd naar de heilige Nikolaos.
Deze is omstreeks het jaar 1300 gebouwd.
In de buurt van dit kerkje kan men ook een oude zoutwinning vlakte, een oud haventje, een minoische ruïne en Romeinse overblijfselen vinden.
 
In de byzantijnse periode waren de hoofdzaken hier de visvangst, de zoutwinst en het verzamelen en verwerken van de binnenzijde van schelpen, dit werd in het bijzonder voor de Europese koningshuizen gedaan. Ook diende het eiland als toevluchtsoort ten tijden van oorlog. Later verschuilde zich ook piraten op dit eiland.
Rond Chrissi hebben vele piraten oorlogen plaatsgevonden, vele van deze schepen hebben hun laatste rustplaats rond dit eiland gevonden.
 
Het onderwaterlandschap biedt voor vele soorten gedierte een thuiskomen. 54 soorten koraal waarvan sommigen tussen de 70.000 en 350.000 jaar oud vind men op de vulkanische bodem in de zee.
 
Aan de noordzijde van het eiland (Belegrina, Hatzivolakas & Kataprospo bocht) vindt men nog vele delen die bedekt zijn met schelpen.

Om het hele eiland schildert de zee blauw-groen af, soms met delen die niet dieper zijn dan 10 meter, dus optimaal om te duiken en te snorkelen.

Een plek om te dromen, zwemmen en lekker te wandelen.

 
700 meter ten oosten van Chrissi ligt een ander eilandje genaamd Mikronissi.
Op dit eilandje nestellen honderden zeemeeuwen.
Beide eilandjes staan als bijzondere natuurgebied geregistreerd bij de Europese gemeenschap.
 
Vanaf midden mei tot eind oktober gaan er dagelijks bootdiensten richting chrissi. De eerste boten vertrekken om 10.30 uur vanaf Ierapetra. De boten varen om 17.00 uur weer terug, de overtocht duurt gemiddeld 50 minuten (afhankelijk van het weer). De aanlegsteiger op Chrissi is aan de zuidzijde bij Vougiou Mati. Daar bevindt zich ook de enige taverne op het eiland.
 


Vanaf de taverne loopt men over het pad langs het zuidelijke strand, loopt men in noordoostelijke richting dan komt men bij de Belgrina bocht en het schelpenstrand.

Men heeft tijd genoeg om het eiland te verkennen, te baden en een maaltijd in de taverne te nuttigen.

Houdt U alstublieft rekening met de natuur en gaat U niet buiten de aangegeven paden lopen.

 
Verbod en beperkingen:
Wegwerpen van afval, verzamelen van schelpen , stenen, planten, het maken van vuur, kamperen en wandelen buiten de paden.
 
BACK TO TOP
Copyright 2003 - Ierapetra Team